Zaječar

Vanvremenska lepota


Zaječar, grad na raskršću puteva i samom ušću Crnog i Belog Timoka, nalazi se na 250 kilometra od Beograda (putevima E 75 i E 761) i 11 kilometara je udaljen od granice sa Bugarskom.


Iako je sedište Timočke oblasti i najveći grad u dolini ove reke, Zaječar je prilično mlad, u odnosu na ostala mesta u svojoj okolini. Kneževini Srbiji konačno je priključen 1833. i zahvaljujući marljivosti svog stanovništva i blagorodnosti svoje okoline, koja je prekrivena voćnjacima i vinogradima, vrlo brzo se pročuo kao drugi po bogatstvu grad u Srbiji, odmah iza prestonice.


Vanvremenska lepota


Nekoliko starih građevina u samom gradu svakako treba pogledati: Radul-begov konak, tipična kuća ovdašnje bogate porodice s početka XIX veka. U prizemlju ovog zdanja mogu se kupiti suveniri, dok je na spratu stalna postavka „Stari Zaječar“; Narodni muzej, pre svega zbog iskopina iz Gamzigrada među kojima dominira glava statue cara Galerija. U šetnji gradom mogu se videti i izuzetno lepe zgrade Gimnazije i Načelstva (1911.). Na glavnom trgu, koji nosi ime po Nikoli Pašiću, nalazi se spomenik poginulima u ratovima 1912–1918. godine, rad skulptora Antuna Augustinčića, a svakako treba videti i spomenike podignute znamenitim zaječarcima: Nikoli Pašiću, Hajduk Veljku i Zoranu Radmiloviću.


Manastir Suvodol, u ataru Selačka, na planini Manastirska Glama, narodno predanje vezuje za kneza Lazara. Prema mnogim mišljenjima, ovaj manastir podseća na Žiču. Manastir Sv. Petra i Pavla kod Grlišta, bio je jedan od središta ustanka u Crnoj Reci.


Na 11 kilometara, zapadno od Zaječara, nalazi se Gamzigradska Banja, sa toplim izvorima i sportskim terenima, a 8 kilometara severno od grada nalazi se i izvor termomineralne vode Nikoličevo.


Grliško jezero nastalo je za potrebe snabdevanja grada pijaćom vodom, da bi tek kasnije postalo i popularno izletište. Rgotsko jezero, udaljeno 11 km od Zaječara, je zahvaljujući prisustvu kvarcnog peska koji se lako zagreva atraktivno za kupanje tokom cele letnje sezone. Jezero Sovinac locirano je na par kilometara od mesta Salaš, pored regionalnog puta Zaječar - Negotin, i predstavlja izvanrednu lokaciju za rekreativni ribolov (bogato ribom različitih vrsta - šaran, amur, karaš, babuška, bodorka, smuđ, som, bandar, štuka). Pored ribolova, jezero je pogodno i za izletnički i rekreativni turizam, jer je pored njega izgrađen motel sa restoranom, uređena je plaža, izgrađen kamp I parking prostor i tereni za male sportove.