Knjaževac

U čast vina iz Džervina


Smeštena na istoku Srbije u pograničnoj zoni sa Bugarskom, opština Knjaževac predstavlja spoj bogate tradicije i modernih trendova. Po površini koju zahvata opština je četvrta u Srbiji. Centar opštine je grad Knjaževac nastao na tri Timoka. Zbog brojnih mostova koji spajaju obale Svrljiškog i Trgoviškog Timoka, često ga nazivaju Malom Venecijom.


U čast vina iz Džervina


U vreme vladavine Turaka Knjaževac je nosio ime Gurgusovac. Od 17. januara 1859. nosi svoje današnje ime, koje su mu nadenuli tadašnji meštani da bi ukazali posebnu čast Knjazu Milošu, koji je naredio spaljivanje Gurgusovačke kule, smeštene povrh grada. Kula je bila poznata kao srpska Bastilja, a predstavljala je zatvor za političke zatvorenike.


Stari neimari su godinama spontano gradili Staru čaršiju, upravo u tome leži njena čudna lepota. Ovaj segment čuva tajnu trgovačke varošice. Njeni objekti čine izvanrednu harmoniju stila i prostora. Kameni most u Knjaževcu je sagrađen 1913. godine i predstavlja jedan od simbola grada. Most sa Starom čaršijom u pozadini i drvoredom kestena u neposrednoj blizini često je predmet interesovanja ljubitelja fotografije.


Malo dalje, u selu Gornja Kamenica, podignut je manastir Svete Trojice. Manastir je za vreme svoje vladavine, tačnije 1457. godine, podigao Despot Lazar, najmlađi sin Đurđa Brankovića. Vredne i vešte ruke monahinja i dalje čuvaju ovo zdanje od zaborava.


Oko 5km od Knjaževca udaljena je Rgoška banja. Sa temperaturom od 30,5 ºC, ova voda pomaže u lečenju bolesti lokomotornog aparata, kožnih i neuroloških oboljenja.


Planina Tupižnica (1160 m.n.v.) se nalazi 15km severno od Knjaževca. Raspolaže potencijalima za ekstremne sportove (paraglajding, mauntin-bajking, mauntin-klajming, itd) i lovni turizam. Na njoj postoji nekoliko uređenih staza za šetnju, a kao kuriozitet izdvaja se jama tipa Ledenica.
JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.