Pirot

Sunčana strana Srbije


Pirot se nalazi skoro u samom središtu Balkana, na pola puta između Niša i Sofije, na sredini između Panonske nizije u Podunavlju i Tračke nizije na samom rubu Evrope, na najkraćem putu za Aziju. Po prostranstvu je jedna od najvećih opština u Srbiji, dok je sam grad  smešten u dolini reke Nišave.


Sunčana strana Srbije


Samo područje opštine je okruženo Starom planinom sa njenim najvišim vrhom Midžorm 2.169 m.n.v. koji se nalazi na teritoriji  Pirotske opštine  kao i ograncima  Vlaške i Suve planine. Ovim područjem prolazio je stari antički put, poznat pod nazivom Via Militaris (vojnički put), kasnije nazvan Caričin drum. Grad je, prolazeći kroz različite vremenske periode, dobijao različita imena. Za vreme Rimskog carstva u III i IV veku, imao je naziv TURRES (kula), a među ostalim nazivima su: Pirgos, Thurib, Momčilov grad, Kale i Tvrđava.


Rezultati arheoloških istraživanja srednjeg dela Pirotskog grada ukazuju da je na tom mestu postojalo naselje još pre 5 000 godina. Daljim istraživanjima u predelu starog grada otkriveni su i drugi tragovi iz eneolita i gvozdenog doba, a zatim i iz perioda Antike, Rane Vizantije i srednjeg veka.


Reka Nišava deli Pirot na dva dela. Na levoj obali nalazi se  Pazar  dok je kraj na desnoj obali Tijabara. Oba dela imaju stare pravoslavne crkve, Saborna crkva u Tijabari iz XIX veka i crkva Rođenje Hristovo iz XVIII veka ili Pazarska crkva. Zbog velikog broja ljudi koji su štedili da bi išli u Jerusalim na hodočašće  kao i velikog broja manastira i crkava Pirot je poznat i pod nazivom „Mali Jerusalim“ .


Da biste stekli pravu sliku o Pirotu morate upoznati njegove ljude, kulturu, govor, folklor, prirodno okruženje I nezaobilaznu Staru planinu čiji se najveći, najinteresantniji i najlepši deo upravo nalazi ovde.
JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.