Niš

Carski grad


Niš, najveći grad u jugoistočnoj Srbiji, nalazi se u plodnoj ravnici okuženoj visokim planinama sa tri strane, na reci Nišavi, blizu njenog ušća u Južnu Moravu. Ove dve reke predstavljaju delove dva glavna putna pravca na Balkanu kojima su odvajkada prolazili važni drumovi – jedan za Sofiju i Carigrad, a drugi za Solun. Spajaju se nedaleko od Niša, nastavljaju ka Beogradu i dalje ka centralnoj Evropi.


Važan je privredni, univerzitetski, kulturni, verski i politički centar Srbije.


Carski grad


Područje Niša je bilo naseljeno još u praistoriji o čemu svedoče nalazišta Bubanj i Velika humska čuka. Osvojen od strane Rimljana u I veku grad doživljava procvat i ovde su rođena dva rimska imperatora i jedan u okolini grada. Huni na čelu sa Atilom ga razaraju 441. godine. U Nišu je potpisan sporazum o savezništvu između nemačkog cara Fridriha I Barbarose i srpskog velikog župana Stefana Nemanje. Turci okupiraju grad 1386. godine i sa manjim prekidima ga drže sve do 1878. godine kada je vraćen u okvir Srbije. Niš 1914. godine postaje ratna prestonica Srbije.


Niš je grad u kome je rođen slavni rimski imperator i vojskovođa Flavije Valerije Konstantin (Konstantin Veliki), 274. godine. Poznat je u svetskoj istoriji kao vizionar koji je 313. godine doneo Milanski edikt o toleranciji vera nakon kojeg su prestali progoni hrišćana u Rimskom carstvu. Konstantin je svoj rodni grad bogato ukrasio tako da iz tog perioda u Nišu postoje brojni ostaci: raskošne vile i mozaici na arheološkom nalazištu Medijana, brojni predmeti, novčići i skulpture izuzetne umetničke vrednosti (kopija portreta - glava cara Konstantina u bronzi), koji su izloženi u arheološkoj sali Narodnog muzeja.


Uticaj različitih naroda koji su živeli na teritoriji današnjeg grada Niša primećuje se u kulturnom nasleđu grada, pre svega u njegovoj arhitektonskoj raznovrsnosti.
JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.