Zimski turizam


Otkrijte do sada nepoznate lepote, prirodni spektakl na planinama jugoistočne Srbije!
Popularna turistička ruta ljubiteljima planinskog turizma je Stara planina (kojoj se pristupa sa knjaževačke i pirotske strane), Rtanj, Ozren,  Devica, Tupižnica, Suva planina. 


Zimski turizam


Stara planina je proglašena parkom prirode, dok se posebni predeli Ozrena Rtnja, Device i Suve planine nalaze u posebnom režimu zašte pejzaža i područja.  Svaka regija ima ograničenja i pravila  u cilju zaštite flore i faune,  a naročito mnogobrojnih endemskih i reliktnih vrsta i predstavljaju idealan ambijent za ljubitelje prirode.

Većina stena pogodna je za penjanje, a vrhovi pravi izazov za osvajače. Samo registrovani planinari mogu osvajati ove oblasti  samostalno - početnici moraju biti u pratnji instruktora.


Ljubitelji ekstremnih sportova mogu  uživati  u prirodnim i pomalo misterioznim  zabavnim parkovima,  koji  izazivaju visoke doze adrenalina.
Uzbudljiva mešavina onoga što nude dobro pripremljene ski staze, žičare, infrastruktura, mnoge atrakcije, predivna priroda, temperament i gostoprimstvo meštana privlači skijaše svih uzrasta i sposobnosti da iskoriste vreme na pravi način u zimskim mesecima .


Zimski turizam


Zimski turizam  je u razvoju, posebno na Staroj planini, na kojoj je u toku izgrdanja modernog ski resorta, najvećeg u Srbiji. Ljubitelji ski sportova  svoje veštine mogu usavršavati i na novoizgradjenim stazama na Kraljevici kod Zaječara i Bojaninim vodama na Suvoj planini.  Za kompletan užitak geografska lokacija skijališta nije presudna, jer je upotpunjena tehničkom opremom – senžnim topovima, koji obezbeđuju pokrivenost staza od novembra do aprila.

Na planinama jugoistočne Srbije roditelji će pronaći prave uslove za svoju decu tokom cele godine. Pored ski šola zimi, programe koje sprovode animatori i vodiči na uređenim izletištima,  mestima za rekreaciju i male sportove, posebno na Ozrenu čine sadržajnijim boravak turistima tokom letnje sezone .
Po završetku avanturističkog dana na padinama  planina jugositočne Srbije  posetioci mogu da uživaju u brojnim  lokalnim restoranima, u kojima se služe specijaliteti tradicionalne kuhinje jugoistočne Srbije i  vina sa geografskim poreklom .