Crkve i manastiri


Manastiri i crkve nisu samo vrhunac srednjovekovnog srpskog neimarstva, one su srednjovekovne umetničke galerije i predeli srpske duše. Ove građevine su najživopisnija enciklopedija  istorije Srbije. Manastiri i crkve su ono što je bio glavni o fokus zajednice u periodu njihovog nastajanja.


Crkve i manastiri


Za manastire se vezuju prvi elementi srpske pismenosti, škole, bolnice, a posebno  najveći dometa srednjovekovnog slikarstva. Obiluju očuvanim freskama novijeg i starijeg datuma i kompozicijama koji opisuju Sveto pismo i događaje  - etape hrišćanstva na jedinstven i originalan način.

Prava atrakcija je život u manastirima uglavnom vekovima nepromenjen uz skromno uvođenje tekovina modernog doba. Poslovi koje monasi i monahinje obavljaju su raznovrsni. Spisak je veliki i pored glavnog, a to je molitva, monasi su istovremeno zanatlije ili rukodelje, kako se sami nazivaju. Rade sve od pletenja brojanica, slikanja ikona, do obrađivanja njiva, voćnjaka, vinograda. Istovremeno brinu se o pčelama i prave med i vosak, pripremaju zimnicu. U većini manastirskih podruma  proizvode se odlična vina od sorti iz starih vinograda.


Najpoznatiji manastiri su:

Suvodol, Sv Petra i Pavla, kod Zaječara, Jermenčić kod Sokobanje, u selu Gornja Kamenica, Krepičevac, Poganovski manastir, Sukovski manastir, Sv Djordja, Sv Petke, SV Bogorodice..

Postoji mogućnost organizovanja regionalne ture uz stručnog vodiča za grupu od minimun 15 osoba.