Spomen kosturnica Pametnik


Pametnik je spomen kosturnica na Neškovom brdu kod Dimitrovgrada (Caribroda), podignuta posle srpsko- bugarskog rata 1886.


Posle neuspeha srpske vojske u bici na Slivnici u Srpsko-bugarskom ratu 1885. godine, njene jedinice su se povukle na zapad. Na brdu Neškovo iznad Caribroda ostala su dva pešadijska puka i jedna baterija. U napadu bugarske vojske 24. novembra 1885. godine došlo je do borbe prsa u prsa. Do kraja dana srpske trupe su se povukle ostavljajući na bojištu 49 svojih i 58 bugarskih ratnika koji su smrtno stradali. Dve godine nakon bitke, po naređenju bugarskog pukovnika, komandanta tadašnjeg caribrodskog garnizona, podignuta je spomen-kosturnica u koju su položeni posmrtni ostaci ratnika obe zaraćene države.Svečano je otkrivena 6. maja 1887. godine. Danas je i Srbi i Bugari nazivaju „Pametnik“, po bugarskoj reči za spomenik. Tako kosturnica od naroda nazvana Pametnik, bez obzira što podeseća na rusko ili staroslovensko «Pamjat»-kao večna pamjat,ili na srpsko ili bugarsko- Pamet, kao razum umesto rata, suprotno nameri svojih tvoraca , postaje samo uvodnik u brojne spomenike koji će posejati budući ratovi na celom Balkanskom polustrvu. Naravno da retko koji od njih ima antiratnu nameru.


U tom smislu Pametnik na koti 678 iznad Caribroda ostaje jedinstven,ili barem jedan od retkih sa antiratnom porukom na polustrvu koje postaje sinonim za ratove, podele i sukobe